Niedoczynność Tarczycy – zalecenia dietetyczne
Niezwykle istotna w leczeniu chorób tarczycy jest prawidłowo zbilansowana dieta.
Do czasu usunięcia zdiagnozowanych przez Biorezonans Magnetyczny BICOM OPTIMA pasożytów, bakterii, wirusów i grzybów, które są wprost odpowiedzialne za złą pracę tarczycy, proponuję z pożywienia czasowo wyeliminować gluten oraz zadbać o zobojętnienie kwasowe organizmu.
Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny wyeliminować z diety wysoko przetworzone produkty z dużą zawartością cukru, słodycze i produkty zawierające cukier, cukry proste i słodziki. Osoby takie powinny unikać fast-foodów i napoi gazowanych oraz dodatków żywnościowych jak konserwanty, barwniki i polepszacze smaku i zapachu. Niektóre produkty spożywcze mogą osłabiać przyswajanie jodu. Należy do nich soja, warzywa kapustne, rzepa i brukiew, brukselka, kalafior czy brokuł. Niewskazane są też między innymi orzeszki ziemne, gruszki, truskawki, ziemniaki, kukurydza. W zastępstwie należy oprzeć swą dietę na warzywach i owocach w celu odkwaszenia organizmu.
Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami – gotowanymi i surowymi
Stany zapalne rozwijają się znacznie szybciej w zakwaszonym środowisku.

Łuszczyca – zalecenia żywieniowe
Do produktów żywnościowych, które mogą nasilać procesy zapalne w organizmie, a przez to wpływać na przebieg łuszczycy, zalicza się:
- Czerwone mięso
- produkty nabiałowe
- produkty wysoko przetworzone
- cukry rafinowane.
Produkty, które zmniejszają parametry stanu zapalnego, to:
- tłuste ryby morskie
- białe mięso ( królik, drób )
- nasiona lnu i olej lniany, oliwa z oliwek, nasiona dyni, orzechy włoskie (roślinne źródła kwasów omega-3)
- świeże warzywa i owoce, w szczególności: marchew, dynia, szpinak, jarmuż i brokuły, jagody, mango, truskawki i figi
- Herbata ze skrzypu polnego
- Spirulina – dodawac do sałatek warzywnych
Wspomaganie suplementacją :
- Witamina C naturalna z Dzikiej Róży 1000 mg dziennie
- Koenzym Q10
- Witamina A, D, B2, B3, siarka, miedź, kwasy omega 3,
- Glutamina
Zalecenia dietetyczne przy obciążeniu Boreliozą
PRODUKTY ZALECANE W DIECIE PRZY BORELIOZIE
- uwzględnianie żywności jak najmniej przetworzonej,
- wzbogacanie diety w zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone,
- wykluczenie cukru i produktów z jego dodatkiem,
- urozmaicenie diety poprzez dodawanie owoców i warzyw do każdego posiłku,
- podkreślanie istotności odpowiedniego nawodnienia i zalecanie wypijania 6-8 szklanek wody dziennie.
Źródłem dobroczynnych, działających przeciwzapalnie tłuszczów jedno- i wielonienasyconych są oleje roślinne oraz awokado, a także… tłuste ryby, jak łosoś, węgorz, pstrąg, śledź, makrela. Tłuszcze te na poziomie komórkowym redukują procesy utleniania, a więc działają przeciwutleniająco, zapobiegając śmierci komórek organizmu. Podobnie działają witaminy przeciwutleniające, takie jak A, C, E. Wraz z odpowiednią podażą produktów bogatych w cynk, selen i miedź, będą wzmacniać tkankę chrzęstną, która bardzo mocno jest narażona na uszkodzenia przy boreliozie. Źródłami tych składników odżywczych mogą by ciemnozielone warzywa liściaste, a także owoce jagodowe.
Korzystnym, działającym przeciwzapalnie składnikiem diety może być kurkuma
Wśród produktów korzystnych przy boreliozie należy wymienić też zioła: goździki, jeżówkę, pokrzywę, skrzyp polny, czystek zwyczajny, krwawnik oraz brzozę.
PRODUKTY, KTÓRE NALEZY WYELIMINOWAĆ:
- rafinowane węglowodany, jak białe pieczywo, ryż biały, mąka pszenna oczyszczona,
- źródła kwasu szczawiowego, np. szczaw, orzeszki ziemne,
- alkohol, kawa i napoje zawierające kofeinę. Borelioza i kawa nie idą w parze.

Kilka słów o DETOXIE.
Zastanów się, zanim podejmiesz decyzję o detoxie. Czujesz się zmęczona / zmęczony, tyjesz nie jedząc, masz wzdęcia, przykry zapach moczu , problemy z wypróżnianiem ? obłożony język?
Zazwyczaj wtedy ulegając licznym formom reklamy, decydujesz się na wielkie sprzątanie swojego organizmu. Błąd.
Twój organizm ma zdolność samoregeneracji.
Jeżeli nie funkcjonuje w sposób prawidłowy, daje Tobie znać, że Twój układ wydalniczy nie działa. Czyli Twoja wątroba, nerki i układ limfatyczny wołają o pomoc. Musisz rozpocząć od regeneracji Twojego układu wydalniczego, aby później przystąpić do rozsądnej diety detoksykacyjnej
Dlaczego? ponieważ detox to nic innego jak czyszczenie organizmu z zalegających toksyn ( i mam nadzieję-również które te toksyny produkują ).
Zadaj sobie podstawowe pytanie – jak i gdzie te uwolnione toksyny mają opuścić Twój organizm?
Otóż podpowiem – uwolnione toksyny bez aktywacji systemu wydalniczego z powrotem ociążą Twój organizm wewnarzkomórkowo i spowodują znaczne pogorszenie Twojego stanu zdrowia..
Dlatego proszę, zachowaj kolejność postępowania.
Posłuchaj co chce przekazać Tobie Twoja wątroba, nerki i układ imfatyczny.
Bożena Szmajdzińska – Dietetyk Kliniczny